Binlerce yıllık zeytin kültürünü sanatın birleştirici gücüyle buluşturan II. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, Urla Eski Tamirhane Binası’nda düzenlenen açılış programı ile başladı.
Düzenlenen açılış programına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, önceki dönem milletvekilleri ve belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileriyle muhtarlar, meclis üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program halk oyunları gösterileri ile devam etti. Gerçekleşen açılış konuşmalarının ardından Urla Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Zeytinyağı Şişe Tasarımı’ ve üreticilerin katılımıyla düzenlenen ‘Zeytin’ yarışmalarının ödül töreni gerçekleşti. Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan açılış konuşmasında üretimin önemini vurgulayarak “Her geçen gün azalan üretim, geleceğimiz için en büyük endişemiz. Tarım arazilerimizi korumak, üretime ve üreticiye destek olmak için bu tarz festivaller çok değerli” dedi.
Tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak; çiftçimizin emeğini göstermek istiyoruz
Gerçekleştirdiği açılış konuşmasında festivalde eğlenmenin ve keyif almanın bu işin bir parçası olduğunu belirten Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, asıl gayelerinin tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak, çiftçinin emeğini göstermek ve pazarını genişletmek olduğunu vurguladı. Başkan Balkan gerçekleştirdiği konuşmasında “Bu topraklar için zeytin bir meyveden çok daha fazlasıdır. Kökleri, insanlığın hatırlayabildiğinden çok daha geriye uzanan bir hafıza taşır. Dünyanın bilinen ilk zeytinyağı işleği Klazomenai, bu hafızanın en güçlü kanıtlarından biridir. Antik dönemlerden günümüze ulaşan bu kadim kültür, bizlere miras kalan çok kıymetli bir hazine. Çok şanslıyız. Toprakla başlayan bu hikâye, bu festivalde sanatla buluşacak, bilimle güçlenecek, gastronomiyle lezzetlenecek. Bugün, geçmişimizi onurlandırmak, bugünü değerli kılmak ve geleceğimizi şekillendirmek için toplandık. Her dalında ayrı bir hikâye taşıyan zeytin ağacına, bu festivalde sizlerle birlikte kendi öykümüzü de ekleyeceğimize inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Üretimin gastronomi turizmini zenginleştirdiğinin altını çizen Balkan konuşmasını, “Biliyoruz ki, üretici güçlendikçe gastronomi turizmi de zenginleşir. Çünkü tarımsal faaliyetlerimiz mutfağımızı çeşitlendirdiği sürece ilçemizde gastronomi turizmi daha ileriye gidecektir. O yüzdendir ki Gastrofarm Urla, hem sürüdürlebilir tarımsal üretimin devam etmesi için hem de gastronomi turizminin gelişmesi için oluşturduğumuz çok önemli bir konseptir. Her biri birbirini besleyen bu güzel mozaiğin tüm parçaları bizler için çok kıymetli. Urlalı edebiyatçı ve şair Necati Cumalı’nın da söylediği gibi, ‘zeytin yetiştirmek yürek ister, sabır ister.’
Yüreğiyle, sabrıyla, direnciyle, emeğiyle toprağa can katan, alın teriyle sulayan, nasırlı elleriyle hayata bereket, sofralarımıza sağlık katan başta zeytin üreticilerimiz olmak üzere tüm çiftçilerimize selam olsun” ifadeleriyle sonlandırdı.
Zeytin konusunda köklü kültürümüz var
Uluslararası Zeytin ve Sanat Festivali’nin hem zeytinin kalitesini hem de bu coğrafyanın ruhunu, Urla’nın kendine özgü kültürünü daha geniş kitlelere duyurmak için bir fırsat sunduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay konuşmasında “Zeytincilik, İzmir için herhangi bir tarım faaliyeti olmanın ötesinde bir değerdir. Kentimizin karakteri, halkın emeği, sofrasının bereketi ve kadim kültürünün de aslında hafızasıdır. İklim koşullarının zorlaştığı, maliyetlerin arttığı şu dönemde toprağından kopmayan üreticilerin de direnişidir zeytin. Zeytin, Akdeniz’in her ülkesinde özel bir yere sahip: İspanya’da Endülüs, İtalya’da Toskana, Yunanistan’da Girit. Bu bölgeler yalnızca iyi üretim yaptıkları için değil, ürünlerine bir hikâye kattıkları, güçlü markalar oluşturdukları için bugün dünyada biliniyorlar. Bizim de zeytin konusunda köklü bir kültürümüz, çok büyük bir üretim kapasitemiz ve gücümüz var. Ama markalaşma ve pazarlama konusunda ne yazık ki hak ettiğimiz potansiyeli ortaya koyamadığımızı hepimiz görüyoruz. Bir ürünün hak ettiği değere ulaşması için yalnızca üretmek yetmiyor; o ürün için bu yeterli değil. Görünür kılmak, dünyaya bu hikâyeyi paylaşmak gerekiyor. İşte tam bu yüzden bu festival ve bunun gibi festivaller çok önemli. Hem zeytinimizin kalitesini hem de bu coğrafyanın ruhunu, Urla’nın kendine özgü kültürünü daha geniş kitlelere duyurmak için bir fırsat sunuyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Levent Köstem’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe’nin katılımlarıyla “Tarım ürünlerinin bölge kalkınmasındaki yeri; Zeytin Yasası” konusunu ele alındı. Daha sonra konuklar, zeytin üretici stantlarını ve sanat atölyelerini ziyaret etti.
Paneller, atölyeler ve sergiler
Festival etkinlikleri, Dr. Betül Öztürk moderatörlüğünde İspanya Zeytinyağı Okulu Kurucu Ortağı ve İcra Direktörü Marta Gonzalez Eguizabal ile İspanya Zeytinyağı Okulu Kurucu Ortağı ve Teknik Direktörü Susana Romera Arias’ın katılımlarıyla ‘Akdeniz ülkelerinde zeytin ve zeytinyağı’ konulu panel ile devam etti. Panelin ardından Şef Gülhan Kara’nın ‘Zeytinyağını doğru kullanma ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile evde sofralık zeytin yapımı yöntemleri’ atölyesi de katılımcılar tarafınadn yoğun ilgi gördü. Ünlü Gazeteci Korcan Karar’ın zeytin temalı ‘Olea Europaea’ adlı fotoğraf sergisi de ARYOM Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
