1. Haberler
  2. Gündem
  3. Salihli zeytinyağı için coğrafi işaret hazırlığı

Salihli zeytinyağı için coğrafi işaret hazırlığı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salihli zeytinyağı için coğrafi işaret hazırlığı

Salihli’nin kaliteli zeytinlerinden üretilen ödüllü zeytinyağları, ilçedeki ilgili kurumları

coğrafi işaret tescili konusunda araştırma yapmaya yöneltti. Salihli Ticaret ve Sanayi

Odası, Salihli Ticaret Borsası ve Salihli Ziraat Odası Başkanları, zeytinyağı

üreticileriyle bir araya gelerek izlenecek yol hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilçenin karakteristik ürünlerine ardı ardına aldığı coğrafi

işaret tescilleri, yeni bir ürünü daha ön plana çıkardı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı

Cem Yalvaç, Salihli TSO Başkan Yardımcısı Günay Topkaya, zeytinyağı üreticileri ile bir

araya gelerek, zeytinyağına coğrafi işaret alınması konusunda atılacak adımlar hakkında görüş

alışverişinde bulundu.

Kroisos Zeytincilik yetkilisi Hikmet Bacak, Pulathaneliler Gıda yetkilisi Semih Yetim,

Akansel Zeytincilik yetkilisi Şengül Akansel, Özbal Zeytincilik’ten Rasim Paşa ve Sinan

Akça’nın da katıldığı Salihli TSO’daki toplantıda, kalitesiyle isminden söz ettiren Salihli

Zeytinyağı’nın tescil ettirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Salihli Zeytinyağı’nda üst üste alınan uluslararası düzeydeki ödüllerin sayısının 18’e ulaştığı

ve bunun tescil konusunda çok önemli bir avantaj olacağı konusunda görüş belirten

katılımcılar, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gerekli bilgi ve belge desteği talep etme

konusunda görüş belirtti.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Oda olarak ilki 2007 yılında Salihli

Kirazı ve Salihli Odun Köfte’ye olmak üzere, bu güne kadar Kula Leblebisi ve Gökeyüp

Çömleği’nin de dahil olduğu 4 ürüne coğrafi işaret tescili alındığı bilgisini verdi. Sultaniye

Üzüm Pekmezi konusundaki tescil başvurusunun da yakında sonuçlanmasını beklediklerini

anlatan Yüksel, üzümden sonra en yaygın ikinci ürün haline gelen zeytin konusunda da

harekete geçme zamanının geldiğinin altını çizdi.

Salihli zeytininin üstün kalitesiyle aranan bir ürün haline geldiğini belirten oda başkanları ve

zeytinyağı üreticileri, Salihli’de büyük parsellerde, bilinçli üreticiler tarafından üretilen

zeytinlerin kalite olarak benzerlerinden çok üstün geldiği; Akhisar’da zeytin ağaçlarının

ortalama yaşı 38 iken Salihli’de yaş ortalamasının 9 olduğu ve bunun da kaliteye olumlu

yansıdığı görüşünü savundu. Salihli zeytininde Akhisar’a göre sulama oranının da daha

yüksek olduğu ifade edildi.

Toplantı sonunda, Salihli Zeytinyağı’na coğrafi işaret tescili başvurusu yapılması konusunda

gerekli adımların bir an önce atılması konusunda ortak karar alındı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Salihli zeytinyağı için coğrafi işaret hazırlığı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Amasya Güncel Haberim ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Follow Us